Açıkçası Maison Crivelli Oud Maracuja'yı ilk duyduğumda kafamda kocaman bir soru işareti oluşmuştu. Oud ve çarkıfelek meyvesi... Nasıl bir araya gelir ki bu ikili? Özellikle oud parfümlerine karşı genel bir çekincem olduğu için, bu kokuya karşı da ister istemez bir ön yargı beslemiştim. Hatta kör alış yaptığım için de içten içe biraz pişman olmuştum ilk başta. Ta ki o ilk sıkışa kadar...
Oud Maracuja, adından da anlaşılacağı gibi egzotik ve zengin bir koku deneyimi sunuyor. İlk sıkışta burnuma çarpan o güçlü maracuja (çarkıfelek meyvesi) notası beni adeta şoke etti. Beklediğim o yoğun, baskın oud yerine, bambaşka bir enerjiyle karşılaştım. Tropikal ve ekşi bir açılış yapıyor ki, "Acaba yanlış parfümü mü aldım?" diye bile düşündüm bir an. O ön yargılarım sanki bir anda buhar olup uçtu.
Bu meyvemsi başlangıcın ardından, parfüm hızla derinleşiyor ve o çok merak ettiğim, hatta biraz da çekindiğim zengin oud dokusu devreye giriyor. İşte burası beni en çok şaşırtan kısım oldu. Oud, burada o alıştığımız ağır, dumansı ve bazen de "bayıltıcı" olarak nitelendirdiğim türden değil kesinlikle. Daha çok kremsi, hafif baharatlı ve inanılmaz rafine bir şekilde kullanılmış. Bu beklenmedik geçiş, o canlı meyveli açılıştan sıcak, odunsu ve sofistike bir karaktere dönüşümü o kadar başarılı kılıyor ki, hayran kalmamak elde değil.
Orta notalarda hissettiğim o hafif tatlılık ve baharatın mükemmel uyumu da beni kendine çekti. Oud'un o doğal derinliği ve biraz karanlık diyebileceğimiz yapısına, maracuja'nın parlak ve ekşi karakteri öyle beklenmedik ama bir o kadar da büyüleyici bir kontrast yaratıyor ki... Özellikle hissettiğim o hafif turunçgil esintisi, oud'un yoğunluğunu inanılmaz dengeliyor ve parfüme gerçekten modern, ferahlatıcı bir hava katıyor. Sanki tropikal bir ormanın derinliklerinde, güneşin süzüldüğü bir anda egzotik meyvelerin ve değerli ağaçların kokusu birbirine karışıyor.
Kalıcılık konusunda ise extrait de parfum ibaresinin hakkını sonuna kadar verdiğini söyleyebilirim. Sabah sıktığımda, gün boyu hatta ertesi sabah bile tenimde o hoş kokuyu almaya devam ettim. Projeksiyonu ilk başta oldukça güçlü, açıkçası güçlü parfümlere çok alışık olmayanlar için ilk yarım saat biraz yoğun gelebilir. Benim gibi ön yargılı biri bile bu yoğunluğa bayıldı diyebilirim. Ancak merak etmeyin, birkaç saat sonra daha tene yakın, sıcak ve davetkar bir auraya dönüşüyor. Bu da parfümün sadece ilk izlenimde değil, tüm gün boyunca keyif vermesini sağlıyor.
Sonuç olarak, Maison Crivelli'nin bu sıra dışı kokusu, benim gibi sıradan oud parfümlerinden sıkılan ve acaba farklı bir şeyler bulabilir miyim? diye düşünenler için kesinlikle bir keşif niteliğinde. Eğer tropikal meyvelerin o canlı, ekşi-tatlı harmonisini seviyor ve buna derin, rafine bir oud dokusunun eklenmesinin ilginç bir fikir olduğunu düşünüyorsanız, Oud Maracuja'ya bir şans vermelisiniz. Benim gibi ön yargılarınız varsa bile, bu parfüm o ön yargıları yerle bir etmeye fazlasıyla aday. İyi ki o kör alışı yapmışım diyorum şimdi! Bu beklenmedik ve büyüleyici deneyim için Maison Crivelli'ye teşekkür ederim.