Neler yeni

Parfüm Veritabanı Sitesi Tercihiniz?

Hangisi tercih ediyorsunuz?

• Fragrantica

Oy: 6 60.0%
  • Parfumo

Oy: 4 40.0%
  • Basenotes

Oy: 0 0.0%
  • Diğer

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    10

Fort1T00

Koku Meraklısı
Fragrantica sitesini bu forumdaki herkes biliyordur sanırım. 2000 lerde yapılmışa benzeyen arayüzünden, geç yüklenen parçalarından ve reklam bolluğundan bıkıp bir alternatif arayışına geçtiğimde Parfumo ve Basenotes sitelerini keşfettim.

Basenotes fena durmuyor ama parfüm piramiti gözüme hoş gelmedi ayrıca kullanıcı az sanırım. Parfumo ise hem modern bir arayüz tasarımına sahip hem de Fragrantica'daki benim kullandığım tüm özelliklere sahip. Fragrantica'da olup Parfumo'da olmayan bir parfüm markasına da rastlamadım o konu açısından da tatmin edici. Kullanıcı kitlesi de yeterince büyük diye düşünüyorum.

Sonuç olarak benim tercihim Parfumo oldu siz diğer siteleri denediniz mi? Denediyseniz tercihiniz nedir merak ediyorum :)

asaid

Parfüm İzleyicisi
parfumo'da çok daha az troll var. reviews'lar gerçekten review oluyor, fragranticadaki gibi "wtf is that", "i dont like this" tarzı gereksiz ifadeler de binde bir. gerçi uzun reviewların bir kısmı koku hakkında çok bilgi verici olmasa bile hikayesel, şiirsel anlatımları olanlar gerçekten özgün ve okuması zevkli oluyor, özenle yazıldığı belli ve entelektüel seviye daha yukarıda. sayfanın daha aşağısında bulunan statements kısmında da daha kısa ve öz ifadeler oluyor genellikle. zevki kendi zevkine uygun birkaç kişi bulup takip etmek birçok keşif kapısı açıyor. bilgi kirliliği çok daha az, özellikle fragrantica kafasından nota uyduruyor, resmi açıklama olmasa bile. parfumodaki kontrol mekanizması çok daha iyi, bunun için kurulmuş gönüllü sağlam bir ekipleri var. artisan ve independent küçük markaların girdisi çok daha fazla. fragrantica tek artısı çok fazla kişi kullandığı için, özellikle popüler parfümlerde genel bir fikir havuzundan çıkan yapay zeka destekli olumlu/olumsuz yorumların özet bir değerlendirmesini görebilmek.

Fort1T00

Koku Meraklısı
parfumo'da çok daha az troll var. reviews'lar gerçekten review oluyor, fragranticadaki gibi "wtf is that", "i dont like this" tarzı gereksiz ifadeler de binde bir. gerçi uzun reviewların bir kısmı koku hakkında çok bilgi verici olmasa bile hikayesel, şiirsel anlatımları olanlar gerçekten özgün ve okuması zevkli oluyor, özenle yazıldığı belli ve entelektüel seviye daha yukarıda. sayfanın daha aşağısında bulunan statements kısmında da daha kısa ve öz ifadeler oluyor genellikle. zevki kendi zevkine uygun birkaç kişi bulup takip etmek birçok keşif kapısı açıyor. bilgi kirliliği çok daha az, özellikle fragrantica kafasından nota uyduruyor, resmi açıklama olmasa bile. parfumodaki kontrol mekanizması çok daha iyi, bunun için kurulmuş gönüllü sağlam bir ekipleri var. artisan ve independent küçük markaların girdisi çok daha fazla. fragrantica tek artısı çok fazla kişi kullandığı için, özellikle popüler parfümlerde genel bir fikir havuzundan çıkan yapay zeka destekli olumlu/olumsuz yorumların özet bir değerlendirmesini görebilmek.
Evet inceleme kısımlarını review ve statements olarak ikiye bölmeleri bence de çok iyi olmuş. 1-2 cümle yazan statements'a daha derin bilgi verecek olanlar review'a yazıyor, okuyan içinde kolaylık oluyor. Review'larda bahsettiğiniz gibi gözüme çarpan belli birkaç arkadaş var parfümü kullandığı akşamı anlatmaya başlayarak 10+ paragraf yazıyorlar 😁 O kadar emek veriyorlar tabii onları da arada sırada okumak zevkli oluyor, gerçekten efor sarfeden reviewier'lar var.

Bahsettiğiniz gibi nota için resmi bir kaynak olmadan kabul etmiyorlar diye duydum sizin gibi, bu da hoş bir özellik.

Benim bahsetmek istediğim bir özelliği de siteye üye olduğunuzda SOUK diye bir sekme göreceksiniz. İnsanların parfüm satış/takas/split için kullanabileceği bir sistem yapmışlar. Bence çok güzel duruyor. Ülkeler arasında henüz Türkiye yok ama umarım ileride kullanıcı kitlesi artarsa eklenebilir.

Kangal58

Parfüm İzleyicisi
Şuan sadece fragrantica kullanıyorum başka websitesi arayışım olmamıştı ama övdüğünüz için bu akşam incelemeye çalışıcam

necfragrance

Moderator
Yönetici
Moderator
Ben 3 nede bakıyorum. Fragrantica.com dan diğerleri bilgi edinme anlamında gerçekçi düşüncelerin paylaşıldığı parfumo,basenotes bide buna bir sayfa daha ekleyelim ,reddit.com cok bilgilendirici bir sayfa cok fazla inceleme var

Fort1T00

Koku Meraklısı
Bende aynı durumdayım. Bana da bilgi verirseniz sevinirim 🙂
Parfumo'yu ilk defa duydum ve bir şans vermeyi düşünüyorum.
Şuan sadece fragrantica kullanıyorum başka websitesi arayışım olmamıştı ama övdüğünüz için bu akşam incelemeye çalışıcam

Parfumo'yu ilk defa deneyecekler için sitede şuana kadar ben sadece tek bir sorun ile karşılaştım. Eğer hesap olmadan parfümlerin sayfalarını inceliyorsanız ve İngilizce dil seçeneğinde iseniz (nedense Almanca seçince bu olmuyor) review ve statement'ları gezerken kullandığınız Popular/Newest/Oldest vs sekmelerine tıklayınca çalışmıyor, hep Popular sekmesinde kalıyor.

Bu sorun hesap oluşturup hesapla giriş yaptığınızda ortadan kalkıyor ilginç bir şekilde. Chrome tarayıcı kullanıyorum belki ondan da olabilir diye düşünüyorum, hesapla giriş yapmadan gezerken bu sorunla karşılaşanlar olursa diye bilgi vermek istedim :)

Fort1T00

Koku Meraklısı
Ben 3 nede bakıyorum. Fragrantica.com dan diğerleri bilgi edinme anlamında gerçekçi düşüncelerin paylaşıldığı parfumo,basenotes bide buna bir sayfa daha ekleyelim ,reddit.com cok bilgilendirici bir sayfa cok fazla inceleme var
Evet veritabanı siteleri dışında reddit ben de aktif kullanıyorum. Benim bildiğim r/Colognes, r/fragrance, r/Perfumes subredditleri var. Burası güzel dediğiniz başka subredditler varsa paylaşırsanız sevinirim :)

H.Dalyan

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Parfumo'yu ilk defa deneyecekler için sitede şuana kadar ben sadece tek bir sorun ile karşılaştım. Eğer hesap olmadan parfümlerin sayfalarını inceliyorsanız ve İngilizce dil seçeneğinde iseniz (nedense Almanca seçince bu olmuyor) review ve statement'ları gezerken kullandığınız Popular/Newest/Oldest vs sekmelerine tıklayınca çalışmıyor, hep Popular sekmesinde kalıyor.

Bu sorun hesap oluşturup hesapla giriş yaptığınızda ortadan kalkıyor ilginç bir şekilde. Chrome tarayıcı kullanıyorum belki ondan da olabilir diye düşünüyorum, hesapla giriş yapmadan gezerken bu sorunla karşılaşanlar olursa diye bilgi vermek istedim :)
Teşekkürler 🙏

Lemonade

Koku Meraklısı
UX olarak wikiparfum çok hoş, özellikle her parfümörün kendi sayfasında usta oldukları notalar belirtiliyor.
Fakat içeride fazla kullanıcı olmadığı review kısmı çok zayıf, daha çok teorik bilgi edinmek adına güzel bir site.
Bir de entegre AI uygulaması var, canınız sıkıldıkça parfüm tavsiyesi isteyebilirsiniz :D

Kangal58

Parfüm İzleyicisi
Parfumada gezinirken denk geldiğim cologne cedrat parfümünü neden fragrantica da denenceklere eklemediğimi düşünürken iki site arasında notaların farklı eklendiğini farkettim ve bu bilgiyi teyit etmek için kendi websitelerine baktığımda parfuma nın haklı olduğunu gördüm bu yüzden yavaştan iki siteyide kullanıcam gibi gözüktü