Neler yeni

Amber ve Ambergris

guerlainlover

Parfüm İzleyicisi
Amber Notasının Tarihçesi

Bir klasik vardır Amber parfümleri için balinanın kusmuğunun amber notası olduğuyla dair, bugün bununla ilgili bir şey yazacağım.

Aslında amber iki türlüdür, ambergris ve amber "akoru". Akor olarak bahsetme sebebim, her müzik enstrümanını nasıl farklı akorlara sahipse amber "akoru" da farklı akorlara sahiptir. Klarnet sol ve si bemol olarak ikiye ayrılıyorsa aslında amberler de ayrılıyor.

Ambergris bir balinanın kusmuğudur, artık maddesidir. Ambergris'in hikayesini Zoologist-Squid parfümünde görebiliyoruz. Bir mürekkep balığı var, balina tarafından yenmeden önce bir mürekkep fışkırtıyor ve en sonunda yem oluyor. Balina da bu yemi ambergris olarak atıyor.

IMG_6168.jpeg

Parfümlerde bahsettiğimiz amber akoru türkçesiyle kehribar ise aslında birçok notanın birleşimidir. Burada iki tane amber referans parfümlerindeki amberlerin nasıl farklı koktuğundan bahsedeceğim:
1. Ambre Precieux
2. Grand Soir

Ambre Precieux'un amberi baharatlı bir amber yorumuyken, Grand Soir'in amber yorumu ise daha çok vanilyalı bir yorumdur fakat Grand Soir'de de bu akor yaratılırken bir baharat yorumu var ki Grand Soir'de baharatımsı bir hissiyat ben alıyorum. Aslında olay parfümörün amber akorunu yaratırken nasıl bir yol izlediğidir. Benzoin ağırlıklı da olabilir, vanilya ağırlıklı da, baharat ağırlıklı da. Genel olarak baharat, reçine, vanilya, benzoin gibi birçok nota kullanılıyor amber parfümü için.

Jari

Esans Keşfi
Ambergris tuzlu, sıcak, hayvansal ama aynı zamanda ferahlatıcı kokar. Pahalı bir materyal olduğu için çoğu niş firmalar dahil sentetik olarak üretilmiş ambergris akoru kullanıyorlar. Rojalar çok pahalı olmasına rağmen sentetik kullanıyorlar diye biliyorum. Gerçek olarak kullananlar da var tabi. Mesela ilginç bir şekilde designer olmasına rağmen guerlain encens mythique gerçek ambergris barındırıyor.
Nişlerden ambre supreme bir miktar hayvansallık barındırsa da zorlamayan çok güzel bir gerçek ambergris kullanımı var.
Sentetik mi gerçek mi bilmiyorum ama ambre russe de çok güzel bir ambergrise sahip.

Ben ambergris kokusunu yağmurlu havalara çok yakıştırıyorum özellikle encens mythiqueyi.

necfragrance

Moderator
Yönetici
Moderator
Yani. Öncelikle Amber ve Ambergris, Ambroxan, vs hepsi farklı şeylerdir!

Amber bir koku notasıdır veya daha teknik olarak bir akordur. Birçok kişi günlük konuşmalarda buna nota der, ancak bir nota basit ve sadedir, oysa bir akor farklı notalardan oluşur. Bir nota elma notası, kağıt notası, çimen notası gibi olabilir. Amber gibi bir akor, genellikle vanilya, benzoin, labdanum gibi birçok nota içerir. Bazen paçuli. Tüm bu notalar bir araya gelerek amber akorunu oluşturur. Vanilya bildiğiniz bakladır, benzoin biraz vanilya kokan bir reçinedir, labdanum kaya gülü çiçeğinden alınan bir başka reçinedir. Paçuli bir bitkidir. Amber biraz vanilya gibi kokar, ancak daha derin ve koyu, daha keskin, belirli bir reçineli dumanlılıkla, bazen biraz tıbbi. Bazen pudramsı, biraz makyaj gibidir. Her amber aynı değildir. Söylemek gerekirse, parfümlerin %95'inde bulabilirsiniz. Adı hakkında: fazla bir şey ifade etmiyor. Bu akor, kokusuz olan kehribar taşının/reçinenin nasıl kokabileceğini soyut bir şekilde temsil etmek için yaratılmış ve bu şekilde adlandırılmıştır.

Ambergris tamamen farklı bir şeydir. Doğada bir balina yan ürünüdür, aslında oldukça iğrenç bir şeydir, bildiğim kadarıyla balinanın bağırsaklarından çıkan bir maddedir. Kaka değil, başka bir şeydir. Tazeyken koyu renklidir ve kötü kokar, ancak okyanusta yeterince uzun süre yüzerse eskir, beyazlaşır ve hoş bir koku geliştirir. Daha sonra parfümeride kullanılabilir. Gerçekten pahalıdır, ambergris notası belirten çoğu parfüm aslında gerçek olanı içermez, bunun yerine Ambroksan gibi yeterince yakın olan yapay bir aroma kimyasalı içerir. Gerçek Ambergris'i hiç koklamadım - bu madde nadirdir. Her durumda, doğru hatırlıyorsam biraz okyanus gibi ama aynı zamanda tatlı kokmalı. Oldukça popüler bir notadır.
Ayrıca Amberwood'u unuttum. Emin değilim ama bu büyük ihtimalle Amber'i ve tabii ki Wood'u taklit eden sentetik bir aroma kimyasalı. Yani odunsu-kehribar kokulu bir bileşik, görünüşe göre Amberwood genellikle Ambroksan'dır.

Msurhakd

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Ambergris tuzlu, sıcak, hayvansal ama aynı zamanda ferahlatıcı kokar. Pahalı bir materyal olduğu için çoğu niş firmalar dahil sentetik olarak üretilmiş ambergris akoru kullanıyorlar. Rojalar çok pahalı olmasına rağmen sentetik kullanıyorlar diye biliyorum. Gerçek olarak kullananlar da var tabi. Mesela ilginç bir şekilde designer olmasına rağmen guerlain encens mythique gerçek ambergris barındırıyor.
Nişlerden ambre supreme bir miktar hayvansallık barındırsa da zorlamayan çok güzel bir gerçek ambergris kullanımı var.
Sentetik mi gerçek mi bilmiyorum ama ambre russe de çok güzel bir ambergrise sahip.

Ben ambergris kokusunu yağmurlu havalara çok yakıştırıyorum özellikle encens mythiqueyi.
@Jari hocam Ambre Russedeki de dogal ambregris en azindan ilk versiyonlarinda oyle imis.. yenilerini kontrol etmek lazim

Son düzenleme: