-
Öne çıkan konu
Amouage Interlude 53... Bu parfüm için koku demek biraz haksızlık olur, daha çok bir güç gösterisi. Hani bazı parfümler şık bir takım elbise gibidir, bazıları deri ceket gibi… Interlude 53 ise tam anlamıyla bir nükleer reaktör. Yanlışlıkla kapalı alanda 5 fıs sıkan kişi, muhtemelen hem kendini hem de çevresindekileri koku karantinasına sokar. Yani bu parfümü sıkarken dikkat: yoksa apartmandan tahliye sireni çaldırabilirsiniz.
Açılış: Kekik ve kırmızı biber öyle bir giriş yapıyor ki, sanki baharat pazarında elinize tutuşturulan sıcak, aromatik bir paket gibi. Kekik burada oldukça keskin, kırmızı biber ise hafif acımsı, kıvılcım gibi bir sıcaklık katıyor. Bergamot ise bütün bu yoğunluğun arasında bir nebze ferahlık getirse de, çok uzun süre dayanamayarak hızlıca geri çekiliyor.
Orta notalar: İşte Interlude 53’ün kalbi… Tütsü, kehribar, opoponax ve laden birleşip adeta görkemli bir katedralin kapılarını açıyor. Bu bölüm, hem mistik hem de ağırbaşlı. Kehribar tatlı-çamurlu bir sıcaklık sağlarken, tütsü dumanlı, kutsal bir atmosfer yaratıyor. Opoponax ve laden reçineli, yapışkan tatlılığıyla katman katman derinlik ekliyor. Burada parfüm, size şunu söylüyor: Ben sıradan bir kokudan fazlasıyım; ben ritüelim, ben ayinim.
Dip notalar: Asıl şov burada başlıyor. Duman notası gerçek anlamda hissediliyor, bu bir metafor değil: resmen yakılmış odun kokusu gibi. Ud (agarwood) işin içine girince koyu, reçineli bir karanlık geliyor. Deri notası bu ağırlığa sertlik ve maskülen bir tavır katıyor. Paçuli topraksı, sandal ağacı ise kremamsı bir sıcaklık ekleyerek her şeyi yumuşatıyor. Yani dipte Interlude 53, mistik bir ormandan çıkıp, dumanlarla çevrili eski bir tapınağa dönüşüyor.
Amouage sitesinde parfümü şöyle tanımlamışlar:
Interlude 53, zamanın gücü üzerine bir yansıma. Maskat’taki fabrikada 6 ay boyunca yavaş bir dönüşümden geçerek 53% gibi olağanüstü bir yağ konsantrasyonuna kavuşuyor. Bergamot, kekik ve kırmızı biber yağının ikonik birleşimi bu kez hiç olmadığı kadar yoğun şekilde açılıyor. Yeni eklemeler ise yıllar boyunca size eşlik edecek daha derin bir aroma sunuyor. Mükemmel uyum için zaman her şeydir; bu yükseltilmiş yorumu kutlayın.
Şimdi buradaki rakamlara dikkat:
- EDC = %3–10 yağ
- EDT = %5–15 yağ
- EDP = %15–20 yağ
- Parfum/Extrait = %20–30 yağ
- Amouage Interlude 53 = %53 yağ konsantrasyonu
Yani normalde Extrait dediğimiz şeyin bile neredeyse iki katı! Ayrıca 16 hafta macerasyon + 8 hafta olgunlaşma süreciyle 24 haftalık bir bekleme ritüeli var. Kısacası, bu sadece parfüm değil; şişelenmiş zaman, şişelenmiş sabır.
Genel yorumum: Interlude 53 öyle bir eser ki, sıkınca ben buradayım demiyor, ben HER yerdeyim diyor. Kalıcılığı gün değil, mevsim ölçüsünde. Teninize sindi mi, ertesi gün bile varlığını hissettiriyor. Yayılımı deseniz, 3 fıs sıkın, yan daireniz kim baharatlı orman tütsüsü yaktı? diye merak eder.
Esprili tarafını bir kenara koyarsak, bu parfüm çok ciddi, çok katmanlı ve herkese hitap etmeyen bir dev. Yanlış ellerde korkutucu olabilir, doğru ellerde ise efsanevi. Kış aylarında, özel davetlerde veya yalnızca kendinizi kraliyet ayinindeymiş gibi hissetmek istediğiniz anlarda ideal.
Benim notum: Bu parfüm sabır, güç ve karizma ister. Yanlış zamanda, yanlış yerde sıkarsanız kıyamet butonu'na basmış gibi olursunuz. Ama doğru zamanda kullanıldığında, sizi tarih kitaplarına geçirecek kadar ikonik bir imza bırakır.